...zapraszam do mojej kuchni...

sobota, 5 października 2013

Chleb nieziemsko puszysty i delikatny, z chrupiącą skórką

Jeszcze NIGDY nie jadłam tak puszystego i delikatnego środka chleba.
W pierwszej chwili, gdy spróbowałam jeszcze ciepłego, skojarzył mi się nawet z biszkoptem... Do tego chrupiąca skórka...
A jakby tego było mało chleb przygotowuje się ekspresowo!
Czego więc chcieć więcej? Koniecznie wypróbujcie! :)

Przepis pochodzi z książki "Pieczenie chleba".


CHRUPIĄCY, DELIKATNY BOCHENEK



Składniki na jeden mały bochenek:
-1 jajko
-1 żółtko
-letnia woda (wedle potrzeb) - patrz przepis
-500g mąki pszennej (u mnie typu 650)
-1,5 łyżeczki soli
-2 łyżeczki cukru
-25 g masła
-1 łyżeczka suszonych drożdży

Do miski przesiać mąkę, dodać suszone drożdże, cukier, sól oraz masło pokrojone w mniejsze cząstki. Do pojemnika z miarką wbić jajko i żółtko, wymieszać i uzupełnić letnią wodą do objętości 300ml. Wymieszać, przelać do mąki.
Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do koszyka (lub do zwykłej miski) wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1,5h).
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.  W czajniku zagotować wodę. Wyrośnięte ciasto szybkim ruchem przełożyć na blachę uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Blachę włożyć do piekarnika, a pod nią postawić naczynie żaroodporne, do którego wlać wrzątek.
Chleb piec 10 min. w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 30 min. lub do momentu gdy bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.






SMACZNEGO :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz