...zapraszam do mojej kuchni...

niedziela, 15 września 2013

Sernik ze śliwkami

Połącznie dla mnie zupełnie nowe - sernik ze śliwkami... jakoś do końca mnie nie przekonał, ale może kogoś z Was...? :)
Wypróbujcie :)
A jeśli nie śliwki to może jakieś inne owoce? Maliny pasują tu doskonale, myślę, że wiśnie podobnie!

SERNIK ZE ŚLIWKAMI
Przepis na masę serową (proporcje zmniejszone do tortownicy 18 cm) pochodzi z Kwestii Smaku (przepis)

Na spód:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- garść płatków migdałowych

Na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mascarpone
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 40 ml kremówki 30%

Dodatkowo:
- umyte, wypestkowane śliwki

oraz
naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, wrzątek



Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (góra-dół).
Wszystkie składniki na spód sernika wkładamy do miski i wyrabiamy palcami jak na kruszonkę.
Wysypujemy nimi spód tortownicy 18 cm (jeśli mamy nieszczelną tortownicę należy spód wyłożyć papierem do pieczenia pozostawiając jej spory zapas na brzegach, a następnie zapiąć obręcz- papier przykrywający spód formy będzie wypuszczony na zewnątrz)
Spód podpiekamy do zarumienienia (około 15 min.) i odstawiamy do przestudzenia.
Tortownicę owijamy folią aluminiową.

Twaróg mielimy (lub przeciskamy przez sitko) przynajmniej dwukrotnie.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z kremówką i pozostawiamy do ostudzenia.
Do miski z twarogiem dodajemy mascarpone, miksujemy około 1 min. aby sery się połączyły.
Dodajemy mąkę i cukier. Miksujemy kolejną minutę.
Dodajemy po 1 jajku, miksujemy po 30 sek. po każdym dodaniu jajka.
Dodajemy ostudzoną czekoladę z kremówką.
Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta.
Na masę wykładamy śliwki (lub inne owoce - cudowne połączenie z tym sernikiem to maliny!).

Tortownicę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzątek.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min w temp. 175 stopni, a następnie 45 min. w 120 stopniach.
Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika, potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed zdjęciem obręczy należy delikatnie odkroić brzegi sernika nożem.

SMACZNEGO! :)



3 komentarze:

Unknown pisze...

Dla mnie serniczek ze śliwkami to strzał w dziesiątkę, szczególnie jeśli użyje się węgierek. :)

Z pasją w kuchni pisze...

Wiesz... z każdym kolejnym kawałkiem przekonuję się do tego smaku :) Na tym serniku są właśnie węgierki :) Pozdrawiam!

Ewa K pisze...

rewelacja, teraz bym sobie taki kawałek wciągnęła do kawusi :)

Prześlij komentarz