...zapraszam do mojej kuchni...

czwartek, 19 września 2013

tarta limonkowa

Tarta limonkowa powstała trochę na przekór jesiennej aurze za oknem... Przywołuje wspomnienie lata. Połączenie bardzo kruchego, delikatnego spodu oraz słodko-kwaśnej masy z wyraźnym smakiem skórki limonki. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko. Polecam do wypróbowania!

TARTA LIMONKOWA



Składniki na kruchy spód tarty (przepis od Doroty z Moje Wypieki: TU):
  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g masła, zimnego
  • 30 g smalcu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować i umieścić w formie na tartę o średnicy 26 cm. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać na to groch/fasolę/ryż lub specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto.
Piec 20 min z przykryciem, potem papier wraz z obciążeniem usunąć i dopiec spód do zarumienienia.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
 
 
Składniki na masę limonkową (przepis na masę pochodzi od Małej Cukierenki: TU)
  • 4 żółtka
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Tartę udekorować plastrami limonki i cukrem pudrem.

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

J. pisze...

Fantastyczna:) ostatnio właśnie taka tarta chodzi mi po głowie:))

gin pisze...

To rzeczywiście takie letnie ciasto... Na przekór aurze - do mnie trafia :)

Z pasją w kuchni pisze...

:) polecam - wypróbujcie jeśli lubicie takie cytrusowe klimaty

Prześlij komentarz