PORZECZKOWY PIEGUSEK, czyli ciasto z porzeczkami i makiem
Pomysł na ciasto podkradłam z tej strony: Mała Cukierenka i bardzo polecam!
Ciasto pomimo tego, że to ciasto ucierane, babkowe wcale nie jest suche. A połączenie kwaśnej porzeczki i delikatnie chrupiącego w ustach maku jest bardzo interesujące.
Przepis cytuję za Małą Cukierenką:
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (w
temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka
startej skórki z cytryny
3 łyżki
maku
300g mąki + 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g obranej, umytej porzeczki
Lukier:
3/4
szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z
cytryny
Do ozdoby:
1-2 łyżeczki maku
porzeczki
Ciasto:
1. Mąkę 300g przesiać i wymieszać z proszkiem do
pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,
ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.
3. Do masy dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka miksować na
średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
4. Wsypać mąkę i krótko wymieszać do połączenia
składników. Dodać mak, wymieszać.
5. Porzeczki oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do
ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach
30x12cm (u mnie tortownica 22 cm średnicy)wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej
mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na
funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika
przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć z formy.
Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać, dodać do cukru pudru i utrzeć
mikserem.
8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać
makiem i ozdobić porzeczkami.
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
porzeczkowy piegusek
Autor:
Z pasją w kuchni
o
8/19/2013 09:46:00 PM
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Etykiety:
ciasta ucierane,
ciasta z owocami,
czerwona porzeczka,
desery,
mak,
porzeczka,
wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz