Podczas ostatnich warsztatów z Kurtem Schellerem z kuchni włoskiej (zdjęcia można znaleźć TU) robiliśmy piccatę cielęcą. W domu przyrządziłam ją w ten sam sposób, tylko z kurczakiem. Danie wzbogaciłam o cukiniowo bazyliowe placuszki podane z sosem czosnkowym.
Zapraszam do wypróbowania!
Składniki na piccatę:
- pierś z kurczaka
- starty parmezan
- jajko
- sól, pieprz
- oliwa
- masło
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Dzielimy na 3-4 medaliony. Kawałki mięsa przyprawiamy z jednej strony solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz dwie łyżki parmezanu (dałam trochę więcej). Mięso panierujemy i smażymy na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła.
Składniki na placuszki cukiniowo bazyliowe:
- 2 średniej wielkości cukinie
- garść świeżej bazylii
- 80 g mąki
- jajko
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Startą cukinię pozostawiamy na parę minut na sitku, potem wygniatamy w celu pozbycia się nadmiaru soku. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, cukinię, poszarpane w palach listki bazylii, czosnek i przyprawy. Mieszamy.
Placuszki formujemy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Sos czosnkowy:
- 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku (lub więcej)
- sól, pieprz do smaku
Placuszki dekorujemy sosem czosnkowym i bazylią.
SMACZNEGO!
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Piccata z kurczaka oraz cukiniowo bazyliowe placuszki
Autor:
Z pasją w kuchni
o
8/26/2013 01:48:00 PM
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Etykiety:
warzywa,
wytrawnie,
wytrawnie z pasją
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Pysznosci...dzisiaj robilam....Dalam tylko wiecej czosnku:)))Pozdrawiam Natalia
:) Cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam! :)
Prześlij komentarz