...zapraszam do mojej kuchni...

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Piccata z kurczaka oraz cukiniowo bazyliowe placuszki

Podczas ostatnich warsztatów z Kurtem Schellerem z kuchni włoskiej (zdjęcia można znaleźć TU) robiliśmy piccatę cielęcą. W domu przyrządziłam ją w ten sam sposób, tylko z kurczakiem. Danie wzbogaciłam o cukiniowo bazyliowe placuszki podane z sosem czosnkowym.
Zapraszam do wypróbowania!


Składniki na piccatę:
- pierś z kurczaka
- starty parmezan
- jajko
- sól, pieprz
- oliwa
- masło

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Dzielimy na 3-4 medaliony. Kawałki mięsa przyprawiamy z jednej strony solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz dwie łyżki parmezanu (dałam trochę więcej). Mięso panierujemy i smażymy na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła.

Składniki na placuszki cukiniowo bazyliowe:
- 2 średniej wielkości cukinie
- garść świeżej bazylii
- 80 g mąki
- jajko
- pół ząbka czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz

Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Startą cukinię pozostawiamy na parę minut na sitku, potem wygniatamy w celu pozbycia się nadmiaru soku. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, cukinię, poszarpane w palach listki bazylii, czosnek i przyprawy. Mieszamy.
Placuszki formujemy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie.

Sos czosnkowy:
- 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku (lub więcej)
- sól, pieprz do smaku

Placuszki dekorujemy sosem czosnkowym i bazylią.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

Natalia pisze...

Pysznosci...dzisiaj robilam....Dalam tylko wiecej czosnku:)))Pozdrawiam Natalia

Z pasją w kuchni pisze...

:) Cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam! :)

Prześlij komentarz