...zapraszam do mojej kuchni...

środa, 28 sierpnia 2013

Bułeczki - French dimpled rolls

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa, uwielbiam kiedy na jeszcze gorącej bułeczce rozpływa się masełko, uwielbiam tą chrupiącą skórkę... :)
Bułeczki French dimpled rolls mnie nie zawiodły - pyszna, chrupiąca skórka, delikatny środek... pyszne!
Jako pierwsza "dorwała się" do bułeczek Zuzia i mimo, że początkowo mocno parzyły ją w paluszki to nie dała sobie ich odebrać.

Przepis pochodzi z bloga Arabeski http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/ a ja znalazłam go tutaj i cytuję za Dorotą z Moje Wypieki.

FRENCH DIMPLED ROLLS

Składniki:

  • 400 g mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 7 drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody


Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut. Następnie wlać wodę, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 - 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny).
Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło". Podzielić na 10 części (ja wykorzystałam tu wagę kuchenną - dzięki temu bułeczki miały równą wielkość), z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić objętość). Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy). Ja zrobiłam go końcem drewnianej łyżki, można też kantem dłoni. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 13 - 15 minut na złoty kolor.

0 komentarze:

Prześlij komentarz