Dzisiaj kolejna propozycja dla zapracowanych :)
Szybki chleb kukurydziany - przepyszny! Zwłaszcza jeszcze na ciepło :)
CHLEB KUKURYDZIANY
Składniki:
- 280 g mąki chlebowej pszennej (u mnie typ 750)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- około 160-180 ml letniej wody (każda mąka potrzebuje mniej lub więcej wody - da się to wyczuć pod ręką podczas zagniatania ciasta - ma ono być elastyczne i miękkie)
- 5 łyżek stołowych letniego mleka
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1, 5 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie:
Składniki włożyć do miski i wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować okrągły bochenek. Ciasto można włożyć do koszyka wiklinowego/miski lub pozostawić pod przykryciem na blaszce do napuszenia (40 - 60 min.).
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Chleb przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i naciąć wg upodobań. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Na półkę wyżej wstawić chleb. Piec do zarumienienia (około 35 min.), przewrócić i dopiec spód (około 10 min.). Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos.
SMACZNEGO :)
piątek, 6 grudnia 2013
Chleb kukurydziany na drożdżach
Autor:
Z pasją w kuchni
o
12/06/2013 03:07:00 PM
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Etykiety:
chleby,
chleby na drożdżach,
formowanie chleba,
pieczywo,
piekarnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Nie ma to jak świeży chlebek w dodatku swój.
Zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie świątecznym. Wstawiasz przepis i zdjęcie i to wszystko :)
www.nps-mix.pl/konkurs
Brakuje takiego w piekarniach i sklepach :) a szkoda
nie jest to chleb kukurydziany, ale pszenno-kukurydziany. to duża różnica.
kogoś, kto szuka przepisu na chleb mieszany Twój przepis z pewnością zachwyci, ale rozczaruje tych, którzy potrzebują rzeczywiście kukurydzianego wypieku.
pozdrawiam :)
Chlebek świetny tylko troszeczkę mały i zamieniłam mąki dałam więcej kukurydzianej a mniej pszennej
pozdrawiam
Prześlij komentarz