...zapraszam do mojej kuchni...

piątek, 6 grudnia 2013

Chleb kukurydziany na drożdżach

Dzisiaj kolejna propozycja dla zapracowanych :)
Szybki chleb kukurydziany - przepyszny! Zwłaszcza jeszcze na ciepło :)

CHLEB KUKURYDZIANY
Składniki:
- 280 g mąki chlebowej pszennej (u mnie typ 750)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- około 160-180 ml letniej wody (każda mąka potrzebuje mniej lub więcej wody - da się to wyczuć pod ręką podczas zagniatania ciasta - ma ono być elastyczne i miękkie)
- 5 łyżek stołowych letniego mleka
- 1 łyżka stołowa oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1, 5 łyżeczki cukru brązowego



Przygotowanie:
Składniki włożyć do miski i wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, uformować okrągły bochenek. Ciasto można włożyć do koszyka wiklinowego/miski lub pozostawić pod przykryciem na blaszce do napuszenia (40 - 60 min.).
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Chleb przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i naciąć wg upodobań. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Na półkę wyżej wstawić chleb. Piec do zarumienienia (około 35 min.), przewrócić i dopiec spód (około 10 min.). Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos.



SMACZNEGO :)

4 komentarze:

Przyprawy kuchenne pisze...

Nie ma to jak świeży chlebek w dodatku swój.

Zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie świątecznym. Wstawiasz przepis i zdjęcie i to wszystko :)

www.nps-mix.pl/konkurs

Gosia pisze...

Brakuje takiego w piekarniach i sklepach :) a szkoda

Anonimowy pisze...

nie jest to chleb kukurydziany, ale pszenno-kukurydziany. to duża różnica.
kogoś, kto szuka przepisu na chleb mieszany Twój przepis z pewnością zachwyci, ale rozczaruje tych, którzy potrzebują rzeczywiście kukurydzianego wypieku.
pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Chlebek świetny tylko troszeczkę mały i zamieniłam mąki dałam więcej kukurydzianej a mniej pszennej

pozdrawiam

Prześlij komentarz