Kantyczka... znacie takie ciasto? Ja pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je na święta wspominana już na łamach bloga Ciocia Alina.
W rodzinnych przepisach odnalazłam przepis pisany przez Ciocię i oto jest... :)
Przepyszne, wilgotne i cudownie prezentujące się ciasto. Długo zachowujące świeżość!
KANTYCZKA
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 1,5 kostki (375 g) margaryny w temp. pokojowej
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 paczki okrągłych biszkoptów (w sumie około 250 g)
- 2 słoiczki dżemu morelowego/malinowego/czarna porzeczka - do wyboru (u mnie czarna porzeczka, łącznie około 500g)
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i etapami wsypywać do utartej margaryny. Na koniec mieszaninę połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto podzielić na 3 równe części (do trzech miseczek). Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej 2 łyżki mąki.
Na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ciasto białe. Piec w temp. 180 stopni, aż się zarumieni (około 60 min.).
Ciasto polać polewą bądź posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
czwartek, 12 grudnia 2013
Kantyczka
Autor:
Z pasją w kuchni
o
12/12/2013 04:51:00 PM
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Etykiety:
ciasta,
ciasta ucierane,
lukier plastyczny,
masa cukrowa,
masa plastyczna,
wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarze:
Skoro „zapakowane” to poproszę na wynos :)
Znamy, znamy... i ciacho, i Ciocię ;) Pięknie wyszło i pięknie zapakowałaś ! Buziaki
Dorka... ;)
Rarossa - częstuj się ;)
ciasto wygląda bardzo okazale jak na osobę jak pani napisała "samouk" raczej powiedziałbym profesjonalistka pod tym względem
Wyglada pieknie, na jakiej wielkosci formy jest pieczone? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Prześlij komentarz