...zapraszam do mojej kuchni...

sobota, 27 czerwca 2015

Sernik na zimno z galaretko-musem truskawkowym na biszkoptowym spodzie








Składniki na biszkopt kakaowy:
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżką mąki pszennej
- 1 łyżka kakao

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i kakao- zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać składniki łyżką.
Ciasto wylać do blaszki i piec przez 15 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić.

Boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą.

Składniki na galaretko-mus truskawkowy:
- 200g truskawek (oczyszczonych, bez szypułek)
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody

Truskawki blendujemy, dodajemy gorącą galaretkę rozpuszczoną w wodzie, blendujemy ponownie. Odstawiamy do lodówki.

Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 440g jogurtu typu greckiego lub naturalnego
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 op. (10g) cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp. pokojowej (do większej części masy serowej)
- 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp. pokojowej (do odłożonej masy serowej)

Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksować razem na jednolitą masę.
Odłożyć 450g masy serowej do osobnej miseczki - będzie nam potrzebna do zrobienia ozdobnych okręgów na wierzchu sernika.
Napęczniałą żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie podgrzać do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce- około 20 sek- lub w kąpieli wodnej). Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać dokładnie, a potem wmieszać do reszty masy serowej.
Masę wylać na biszkoptowy spód i odstawić do lodówki do stężenia.

W tym czasie przygotować pozostałą masę serową do ozdabiania wierzchu sernika:
Rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny w wodzie, odczekać chwile, żelatynę następnie podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej 1-2 łyżki masy i wlać do reszty. Dokładnie zmiksować z resztą.
Tak przygotowaną masę wlać do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego. Poczekać aż masa odpowiednio zgęstnieje, odciąć róg worka i wycisnąć na wierzch sernika okręgi.
Podobnie postąpić z lekko stężałym galaretko-musem truskawkowym- wlać go do worka i wypełnić przestrzenie w okręgach serowych.
Schłodzić do całkowitego stężenia mas.

1 komentarze:

megii013 pisze...

Apetycznie wygląda w tych paseczkach))

Prześlij komentarz