Wynikiem mojej kombinatoryki jest zgrabny i bardzo smaczny chleb pleciony.
Najlepszy oczywiście zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepły, ale i nadal miękki w środku i chrupiący na zewnątrz drugiego dnia.
Zapraszam do wypróbowania!
PLECIONY CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki:
- 300 g zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej
- 280 g mąki pszennej chlebowej
- 220 ml letniej wody (wartość ta jest orientacyjna - niektóre mąki potrzebują mniej lub więcej wody)
- 1 płaska łyżka soli
- 0,5 łyżeczki drożdży instant (można pominąć)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4 ciasta). Każdą z części podzielić na 3 kawałki i uformować z nich wałki. Wałki zapleść ze sobą w warkocze. Większy warkocz położyć na dole, a mniejszy (krótszy) na nim. Lekko przygnieść ciasto, aby warkocze zlepiły się ze sobą.
Tak uformowany chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 2,5 h). Wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać makiem lub nasionami wedle upodobań.
Piec przez 10 min. w temperaturze 230 stopni (lekko spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para), następnie 10 min. w 200 stopniach, a potem kolejne około 40 min. w 180 stopniach (gdyby chleb zbyt szybko się rumienił można zmniejszyć temperaturę nawet do 150 stopni i dodatkowo przykryć wierzch chleba folią lub papierem do pieczenia).
Studzić na kratce.
SMACZNEGO!
2 komentarze:
Wygląda bardzo pysznie :) I zdrowo!
Cudnie wygląda ten chlebek i dość szybko susze się na taki sam w swojej kuchni.
Prześlij komentarz