...zapraszam do mojej kuchni...

wtorek, 3 grudnia 2013

Puszysta, duuuża buła :)

Ostatnio dużo się dzieje i brakuje mi czasu na pieczenie.
Tą bułkę polecam wszystkim zapracowanym - chwila zagniatania, a po 2,5 h wyjmujemy z piekarnika gotowe pieczywo.
Przepis (TEN) jest na 8 bułek, ja jednak uformowałam jedną dużą bułkę przypominającą wyglądem kawiarkę/kawiorek/wekę/bułkę wrocławską/margeretkę (ufff - nazw jest chyba tyle, ile regionów w Polsce). Bułka była pyszna zaraz po upieczeniu (gorąca, chrupiąca skórka i puszysty miąższ), a także na drugi dzień (skórka już nie tak chrupiąca, ale środek nadal delikatny, mięciutki i świeży).

PUSZYSTA BUŁKA
- 500 g mąki chlebowej pszennej (u mnie typ 750)
- 250 ml wody (moja mąka potrzebowała około 70 ml wody więcej)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 6 g drożdży instant



Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto (im dłużej wyrabiane ciasto tym lepiej). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na długi prostokąt. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, końce podwinąć pod spód. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bułkę naciąć w kilku miejscach, posmarować olejem. Włożyć do piekarnika na rozgrzaną blachę posypaną mąką. Na spodzie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą (aby wytworzyła się para i dzięki temu skórka bułki była chrupiąca). Piec do zarumienienia, około 30 min. (ja po 30 minutach odwróciłam bułkę i dopiekałam 5 minut jej spód).




SMACZNEGO :)

2 komentarze:

Unknown pisze...

Upiekłam :) Wyglada tak samo pięknie , pachnie obłędnie i mimo że już 23.00 to zaraz wbiję w nią zębiska :)

Z pasją w kuchni pisze...

Jola, podkradam Twoje zdjęcie do galerii czytelników na fb :) cieszę się bardzo, że smakowała :)

Prześlij komentarz