...zapraszam do mojej kuchni...

niedziela, 12 lipca 2015

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym, jagodami i wiśniami

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto. Trio: czekolada - jagoda - wiśnia komponuje się doskonale, a w połączeniu z kruchym ciastem jest jeszcze lepsze :)
Inspiracją było ciasto z bloga wkuchennymoknie.blox.pl



KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I OWOCAMI

Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 10 łyżek cukru
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka

Składniki na budyń czekoladowy:
- 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
- 3 szklanki mleka

Dodatkowo:
- garść wydrylowanych wiśni
- około 200 g jagód
- opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta
- owoce i listki świeżych ziół do dekoracji

Przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki oprócz żółtek posiekać lub szybko zagnieść rękoma. Dodać żółtka, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
Przygotować budyń: 2 szklanki mleka zagotować. W 1 szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Dodać mieszaninę do gotującego się mleka i stale mieszając ugotować gęsty budyń.
Dno formy o wymiarach 18x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) połowę ciasta kruchego. Ugnieść lekko rękami. Na wyrównane ciasto wyłożyć ciepły budyń czekoladowy. Na budyniu poukładać owoce. Na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta kruchego.
Piec w temp. 180 stopni przez 50 min.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami i listkami mięty.

4 komentarze:

Karmel-itka pisze...

noooo, musiało powalać smakiem :)

Galantyna.pl pisze...

Oj tak na pewno niebo w gębie:)

Z pasją w kuchni pisze...

:) ciasto zdecydowanie do powtórzenia, bardzo smaczne

gin pisze...

Mmm, wygląda niezwykle interesująco :)

Prześlij komentarz