...zapraszam do mojej kuchni...

piątek, 19 czerwca 2015

Sernik na zimno z roladą czekoladową

SERNIK NA ZIMNO Z ROLADĄ CZEKOLADOWĄ

Ciekawy wizualnie, smaczny deser, który zaskoczy Waszych gości :)




Składniki na roladę (źródło: Moje Wypieki):
-4 jajka
-100 g drobnego cukru do wypieków
-100 g mąki pszennej
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki kakao
-50 g gorzkiej czekolady, startej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Delikatnie zerwać papier.
Przygotować formę keksówkę (ciasto robiłam w standardowej keksówce, ale z półkolistym dnem).
Z biszkoptu wyciąć prostokąt odpowiadający wymiarom naszej blaszki (to będzie spód naszego ciasta).

Resztę biszkoptu zawinąć jak roladę w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.


Składniki na masę serową:
-1kg sera z wiaderka
-400g jogurtu greckiego
-cukier puder wg upodobań do smaku
(można też dodać ekstrakt waniliowy lub skórkę i sok z cytryny- wg gustu )
-5 płaskich łyżek żelatyny rozpuszczonej w wodzie o temp pokojowej

Wszystko oprócz żelatyny zmiksować. Żelatynę rozpuszczoną w wodzie odstawić na około 1min, potem podgrzać np. w mikrofalówce żeby się rozpuściła. Dodać do niej trochę masy serowej a potem miksując wlewać ostrożnie żelatynę do masy.

Część masy rozsmarować na biszkopcie i z powrotem zwinąć w roladę. Część masy wylać na dno (potem to dno będzie górą ciasta) na tym ułożyć przyciętą na odpowiednią długość roladę, zalać resztą masy (uwaga! Ona szybko tężeje!). Masy musi być po rant blaszki. Na masę układamy nasz biszkopt jako spod ciasta. Wstawiamy do lodówki (minimum 2h). Potem przewracamy ciasto, ściągamy formę, odlepiamy folię i ozdabiamy wg gustu.

1 komentarze:

gin pisze...

Łał, wygląda bardzo efektownie :)

Prześlij komentarz