TARTA NA KRUCHYM, SEROWYM SPODZIE Z WARZYWAMI
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 duże jajko
- 50 g startego sera (parmezan w oryginale, u mnie cheddar)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki zimnej wody
Na farsz:
- 4 małe cebulki (od szczypiorku)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 zielonej cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej na sitku
- kilka małych różyczek brokuła
- 1 pomidor sparzony, bez skórki
- 1/5 papryki obranej ze skórki
- oliwki zielone
- szczypiorek posiekany
- 120 ml kremówki 30 lub 36%
- 3 jajka
- około 50 g sera, którego używaliśmy do ciasta
Przygotowanie:Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto, rozwałkować je (najłatwiej robi się to pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia), przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica 30 cm) i wgnieść ciasto. Formę wraz z ciastem włożyć do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyjąć formę, nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec w 180 stopniach przez około 15 min., następnie zdjąć papier z obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejne 10-15 min do zarumienienia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, podsmażyć. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i krótko przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz kilka małych różyczek brokuła (jeśli ktoś woli miękkiego brokuła można go ugotować na parze). Odparować nadmiar wody z patelni.
Następnie sparzyć pomidora, zdjąć z niego skórkę, przeciąć na 4 części i wyciąć z niego pestki. Sam miąższ pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z kawałkiem czerwonej papryki - zdjąć z niej skórkę i posiekać w drobną kostkę.
Jajka rozmieszać z kremówką, przyprawić sola i pieprzem (można także dodać ulubione zioła).
Na spód tarty wyłożyć zawartość patelni, następnie posypać pokrojonym pomidorem i papryką, zalać mieszaniną jajek i kremówki. Dodać oliwki (przekrojone na pół), posypać posiekanym szczypiorkiem i startym serem.
Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec w 180 stopni do ścięcia się jajek.
Podawać na gorąco lub na zimno.
SMACZNEGO :)
3 komentarze:
Uwielbiam ! :)
ale apetyczna, pycha :-)
Ale smaka narobiłaś :D W przyszłym tygodniu u mnie na kolacje :)
Prześlij komentarz