Muszę przyznać, że nie jestem fanką marcepanu... Ba! Wręcz go nie lubię...
Jednak te ciasteczka mimo, że takie niepozorne coś w sobie mają... Coś co nie pozwala się od nich oderwać!
W dodatku są bardzo, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc jeśli zabraknie Wam pomysłu na świąteczne ciasteczka polecam, abyście wypróbowali właśnie te...
MARCEPANOWE PÓŁKSIĘŻYCE
Składniki:
- 200 g marcepanu
- 120 g migdałów w płatkach (lub zmielonych)
- 8 kopiastych łyżeczek mąki kukurydzianej (plus mąka do podsypywania)
- 75 g cukru pudru (plus cukier do posypania gotowych ciasteczek)
- 1 jajko (wielkość M)
Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do miski i wyrobić palcami jak na kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 części i formować rulony o średnicy około 1 cm. Rulony pokroić na kawałki o długości 4-5cm, palcami zaostrzyć końce każdego kawałka i wygiąć w półksiężyć.
Piec w 180 stopniach przez około 15 min (do zarumienienia). Po upieczeniu, jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
piątek, 22 listopada 2013
Marcepanowe półksiężyce
Autor:
Z pasją w kuchni
o
11/22/2013 05:32:00 PM
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Etykiety:
Boże Narodzenie,
ciasteczka,
dla dziecka,
rogaliki,
wypieki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
Marcepanowe ? Musiały być genialne !
a ja kocham marcepan, więc dla mnie jak najbardziej ;)
Prześlij komentarz