Jeszcze NIGDY nie jadłam tak puszystego i delikatnego środka chleba.
W pierwszej chwili, gdy spróbowałam jeszcze ciepłego, skojarzył mi się nawet z biszkoptem... Do tego chrupiąca skórka...
A jakby tego było mało chleb przygotowuje się ekspresowo!
Czego więc chcieć więcej? Koniecznie wypróbujcie! :)
Przepis pochodzi z książki "Pieczenie chleba".
CHRUPIĄCY, DELIKATNY BOCHENEK
Składniki na jeden mały bochenek:
-1 jajko
-1 żółtko
-letnia woda (wedle potrzeb) - patrz przepis
-500g mąki pszennej (u mnie typu 650)
-1,5 łyżeczki soli
-2 łyżeczki cukru
-25 g masła
-1 łyżeczka suszonych drożdży
Do miski przesiać mąkę, dodać suszone drożdże, cukier, sól oraz masło pokrojone w mniejsze cząstki. Do pojemnika z miarką wbić jajko i żółtko, wymieszać i uzupełnić letnią wodą do objętości 300ml. Wymieszać, przelać do mąki.
Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do koszyka (lub do zwykłej miski) wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1,5h).
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. W czajniku zagotować wodę. Wyrośnięte ciasto szybkim ruchem przełożyć na blachę uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Blachę włożyć do piekarnika, a pod nią postawić naczynie żaroodporne, do którego wlać wrzątek.
Chleb piec 10 min. w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 30 min. lub do momentu gdy bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
SMACZNEGO :)
sobota, 5 października 2013
Chleb nieziemsko puszysty i delikatny, z chrupiącą skórką
Autor:
Z pasją w kuchni
o
10/05/2013 11:36:00 PM
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w X
Udostępnij w usłudze Facebook
Etykiety:
chleby,
chleby na drożdżach,
formowanie chleba,
pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz