BEZOWY TORCIK Z LEMON CURD I GRANATEM
na lemon curd (przepis z Moje Wypieki):
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- 1 łyżeczka oliwy
na bezy (dwa blaty o średnicy 18 cm):
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki octu winnego
dodatkowo: pół granatu
Przygotowanie:
LEMON CURD: wszystkie składniki na krem (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, gotować przez 2 minuty mieszając. Dodać oliwę i podgotować dodatkowe 2 minuty. Przetrzeć przez sitko jeśli pojawią się jakiekolwiek grudki. Gorący lemon curd włożyć do słoiczka i odstawić do wystygnięcia (słoik sam powinien "zaciągnąć" i wekowanie nie będzie konieczne). Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
BLATY BEZOWE:
Białka ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo - łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier. Piana ma być biała, sztywna i lśniąca. Nie mogą być w niej wyczuwalne kryształki cukru. Dodać mąkę i ocet. Miksować jeszcze przez 2 minuty.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim dwa okręgi o średnicy 18 cm i wyłożyć na nie pianę. Wyrównać łyżką.
Bezy piec około godzinę. Temperatura pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ja piekłam bezy w 75 stopniach przez 10 minut (tu z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika), potem 30 minut w 50 stopniach, następnie 20 minut w 25 stopniach.
Bezy po upieczeniu były kruche z zewnątrz i piankowe wewnątrz. Jeśli chcemy uzyskać efekt całkowicie suchej bezy należy ją dłużej suszyć w piekarniku.
Wystudzone blaty bezowe przełożyć lemon curd, wierzch tortu również posmarować kremem i posypać granatem.
Podawać od razu po przełożeniu kremem.
SMACZNEGO! :)
3 komentarze:
Mmm, cudowny... Beza i lemon curd to połączenie doskonałe :)
w 100%zgadzam się z przedmówcą :) wyśmienite połączenie :)
Wygląda pięknie, a na pewno smakuje jeszcze lepiej!
Prześlij komentarz