...zapraszam do mojej kuchni...

środa, 30 października 2013

Bezowy torcik z lemon curd i granatem

Przepyszny, słodko kwaśny torcik. Chrupiąca z wierzchu i piankowa wewnątrz beza, cudownie kwaśny krem cytrynowy i słodki granat. Polecam! :) Szczerze przyznam, że to mój pierwszy wypiek z lemon curd... szkoda, że tak późno go odkrywam... Jest przepyszny!

BEZOWY TORCIK Z LEMON CURD I GRANATEM
na lemon curd (przepis z Moje Wypieki):
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- 1 łyżeczka oliwy

na bezy (dwa blaty o średnicy 18 cm):
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki octu winnego

dodatkowo: pół granatu



Przygotowanie:
LEMON CURD: wszystkie składniki na krem (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, gotować przez 2 minuty mieszając. Dodać oliwę i podgotować dodatkowe 2 minuty. Przetrzeć przez sitko jeśli pojawią się jakiekolwiek grudki. Gorący lemon curd włożyć do słoiczka i odstawić do wystygnięcia (słoik sam powinien "zaciągnąć" i wekowanie nie będzie konieczne). Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

BLATY BEZOWE:
Białka ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo - łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier. Piana ma być biała, sztywna i lśniąca. Nie mogą być w niej wyczuwalne kryształki cukru. Dodać mąkę i ocet. Miksować jeszcze przez 2 minuty.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim dwa okręgi o średnicy 18 cm i wyłożyć na nie pianę. Wyrównać łyżką.
Bezy piec około godzinę. Temperatura pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ja piekłam bezy w 75 stopniach przez 10 minut (tu z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika), potem 30 minut w 50 stopniach, następnie 20 minut w 25 stopniach.
Bezy po upieczeniu były kruche z zewnątrz i piankowe wewnątrz. Jeśli chcemy uzyskać efekt całkowicie suchej bezy należy ją dłużej suszyć w piekarniku.

Wystudzone blaty bezowe przełożyć lemon curd, wierzch tortu również posmarować kremem i posypać granatem.
Podawać od razu po przełożeniu kremem.



SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

gin pisze...

Mmm, cudowny... Beza i lemon curd to połączenie doskonałe :)

renataw pisze...

w 100%zgadzam się z przedmówcą :) wyśmienite połączenie :)

Jedzenny pisze...

Wygląda pięknie, a na pewno smakuje jeszcze lepiej!

Prześlij komentarz