TARTA LIMONKOWA
Składniki na kruchy spód tarty (przepis od Doroty z Moje Wypieki: TU):
- 220 g mąki pszennej
- 90 g masła, zimnego
- 30 g smalcu
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować i umieścić w formie na tartę o średnicy 26 cm. Przykryć papierem do pieczenia, wysypać na to groch/fasolę/ryż lub specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto.
Piec 20 min z przykryciem, potem papier wraz z obciążeniem usunąć i dopiec spód do zarumienienia.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- 4 żółtka
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
- 1 łyżka otartej skórki z limonki
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z
limonki i skórkę, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Krem wylać na podpieczony spód i wstawić
tartę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na funkcji góra-dół, na środkową półkę
piekarnika i piec przez około 20 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na
całą noc. Tartę udekorować plastrami limonki i cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :)
3 komentarze:
Fantastyczna:) ostatnio właśnie taka tarta chodzi mi po głowie:))
To rzeczywiście takie letnie ciasto... Na przekór aurze - do mnie trafia :)
:) polecam - wypróbujcie jeśli lubicie takie cytrusowe klimaty
Prześlij komentarz